Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Νίκος Μπαρμπούτης ....συλλέκτης και καραγκιοζοπαίχτης


Ο Νίκος Μπαρμπούτης  γεννήθηκε το 1990 στο Κερατσίνι. Η πρώτη του γνωριμία με τον Καραγκιόζη αυτόν τον ξυπόλυτο λαϊκό θυμόσοφο, έγινε σε ηλικία 4 χρονών σε κάποια παράσταση του καραγκιοζοπαίχτη Πάνου Καπετανίδη στην πλατεία Ευγένειας στο Κερατσίνι. Από τότε μέχρι σήμερα το μικρόβιο της πολυδιάστατης τέχνης των Σκιών εισχώρησε μέσα του και δεν τον εγκατέλειψε στιγμή !! Από 5 κιόλας χρόνων στήνει το πρώτο του λευκό σεντονάκι στην αυλή του σπιτιού του και συνεχίζει να παίζει μεγαλώνοντας και για τα επόμενα χρόνια. Σε ηλικία 12 χρόνων μετά από παρακολούθηση πολλών παραστάσεων από καταξιωμένους μάστορες της τέχνης δίνει την πρώτη του παράσταση στο δημοτικό σχολειό που φοιτούσε. Εκτοτε συνεχίζει να διοργανώνει παραστάσεις κυριευμένος από το μεράκι για την τέχνη με φιγούρες, ρεκλάμες και εργαλεία που ζωγραφίζει και κατασκευάζει ο ίδιος αυτοδίδακτα. Μεγαλώνοντας βοηθάει και συνεργάζεται σε παραστάσεις με αρκετούς καλλιτέχνες του χώρου βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη δεξιοτεχνία και την κίνηση της φιγούρας. Αργότερα παρακολουθεί σεμινάρια κατασκευής φιγούρας από πλαστικό pvc και πολυπροπυλένιο αλλά και σκαλιστής φιγούρας από χαρτόνι στο μουσείο ΄΄Χαρίδημος΄΄ στο Θησείο. Την ίδια εποχή συγγράφει το πρωτότυπο σενάριο με τίτλο ΄΄Ο Καραγκιόζης Σχολικός Φύλακας’’ μια κωμωδία βασισμένη στην επικαιρότητα με έντονη πλοκή και δυο αλλαγές σκηνικών στο πανί.

Το ντεμπούτο του στο ευρύ κοινό έγινε το 2009 συμμετέχοντας με παραστάσεις του στο ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ ΄΄Λαμπέτεια΄΄το Δήμο Μάνδρας. Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν συμμετοχές σε διάφορα φεστιβάλ όπως το1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Νέας Ιωνίας, 16ο Φεστιβάλ Λόφου Στρέφη, 2ο Φεστιβάλ Καραγκιόζη Νέας Ιωνίας, 17ο Φεστιβάλ Λόφου Στρέφη, 1ο Φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο Θέατρο του μεγάλου Δάσκαλου της Τέχνης Θανάση Σπυρόπουλου. Το 2014 συμμετέχει στους 5ους Πανελλήνιους Αγώνες Θεάτρου Σκιών στην Πάτρα όπου αποσπά το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης εξ ημισείας με εναν εξίσου ταλαντούχο συνάδελφο του.

Τέλος διαθέτει  μεγάλη συλλογή από φιγούρες διαφόρων καλλιτεχνών καθώς και cd, dvd, βιντεοκασέτες, βιβλία και οτιδήποτε οπτικοακουστικό υλικό έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο σχετικά με την τέχνη. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών και θεωρείται της Πειραιώτικης σχολής στον τρόπο ερμηνείας και παιξίματος.


Κοινοποιήστε το στο Facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου