Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Μίμης Μάνος ..ένας βετεράνος καραγκιοζοπαιχτης

O κ.Μίμης Μάνος με υποδέχτηκε στο σπίτι του στο Περιστέρι ένα απόγευμα του Σεπτέμβρη 2011.
Ήμουν μπροστά σε ένα βετεράνο καλλιτέχνη του θεάτρου σκιών και είχα αρχικά μεγάλο τρακ ,αλλά η φιλοξενία και η άνεση του κ.Μάνου ζέσταναν την ατμόσφαιρα.
Η ζωή του κ.Μίμη κύλισε πίσω από τον μπερντέ από πολύ μικρή ηλικία αφού είχε την τύχη νάχει πατερά τον αείμνηστο Κώστα Μάνο καραγκιοζοπαίχτη από τους πρωτομάστορες της ηπειρωτικής σχολής.
Μιλώντας για τον πατέρα του μου είπε πως γεννήθηκε το 1902 και πέθανε το 1970.
Ήταν μαθητής του Ανδρέα Αγιομαυρίτη (μαθητής αυτός του Γιάννη Ρούλια ) .
Κοντά στον Αγιομαυρίτη έμαθε ζωγραφική και την τέχνη του καραγκιοζοπαίχτη συνεχίζοντας την ηπειρωτική παράδοση που στην συνεχεία ακολούθησε και ο γιος του Μίμης.
Ο κ.Μίμης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1939 ,δραστηριοποιήθηκε σαν βοηθός δίπλα στον πατέρα του και το 1957 σε ηλικία 18 χρονών άνοιξε φτερά παίζοντας μόνος του παραστάσεις κυρίως στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας.
Το 1970 μετακομίζει στο περιστέρι και ανοίγει δικό του μπερντέ με την ονομασία Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ,ίσως επηρεασμένος και από το σήριαλ που παίζονταν τότε στην νεοεισαγώμενη ελληνική τηλεόραση.
Το θεατράκι αυτό το είδα , εκεί είναι ακόμα ο μπερντές και οι καταπληκτικές τοιχογραφίες του κ.Μίμη ,αν αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο θα ακούσεις χειροκροτήματα και παιδικές φωνές ….πιστεύω ότι ήταν ένα καταπληκτικό θεατράκι που στόλιζε την ,μουντή σήμερα ,γειτονία.
Η θεματολογία του ,πέρα από τις κωμωδίες ,περιλάμβανε πολλά ιστορικά και επικά έργα που ήταν και τα αγαπημένα του.
Οι αξιόλογες φιγούρες του έχουν κάτι το ξεχωριστό και μου είπε πως πολλές τις έχει χαρίσει στο Σωματείο των καραγκιοζοπαιχτών.
Είπαμε κι αλλα πολλά ,για τις αγωνίες του να γεμίζει το θεατράκι ,για τις καλοκαιρινές μέχρι και σήμερα περιοδείες του και για τον τελευταίο μαθητή του ,τον Σωκράτη Κοτσορε που τον θαυμάζει σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο καθώς του εμπιστεύεται πολλά έργα του και το προσωπικό του αρχείο για μελέτη.
Το 2009 βραβεύτηκε στο 13ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών ,Λόφος Στρέφη, για την καλλιτεχνική του προσφορά από το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών και ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος του.
Ανοίγοντας το άλμπουμ της ζωής του μου έδωσε μερικές φωτό και φωτογραφήθηκε μαζί μου.
Ήταν τιμή για μένα να γνωρίσω έναν μεγάλο ’’μάστορα’’ της τέχνης του θεάτρου σκιών με τόσο μεγάλη καριέρα και οικογενειακή παράδοση.



Κοινοποιήστε το στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου